facebookpixel

Fabrica: Pacea nr.26, 710010, Botosani, Romania

ROSTURI DILATATIE PENTRU PODURI

Rosturi dilatatie GUMBA BJ şi BJR sunt adecvate pentru translaţii longitudinale de 50 până la 165 mm la poduri, drumuri şi alte construcţii. Datorită designului simplu, atât asamblarea precum şi mentenanţă sunt simple ale acestor rosturi dilatatie.

Aceste rosturi dilatatie sunt  instalate între suprafaţa de rulare a podului şi drum iar ele au rol sa absoarbă mişcările care apar de la diferenţe de temperatură, deformarea şi contracţia structurii şi sarcina de trafic. În cazuri speciale, acestea trebuie să absoarbă deplasările transversale şi rotaţiile în jurul celor trei axe spaţiale şi eventual gradientele longitudinale trebuie avute în vedere. Rosturi dilatatiefabricate de compania germana  GUMBA îndeplinesc toate acestea . Aceste rosturi dilatatie au proprietati de impermeabilizare datoria drenurilor si a barierei de vapori.

Rosturi de dilatatie tip BJ şi BJR sunt fabricate la lungimea standard de 1100 mm (în ciuda bordurilor). Este posibilă şi fabricarea de capete sau curburi mai mici. Instalarea tuturor tipurilor se face cu elemente de fixare ca de exemplu, substanţe chimice de fixare Fischer.

Există doua  tipuri  de rosturi dilatatie cu patru  versiuni disponibile. Rosturile de deplasare sunt compuse în general dintr-un corp elastomeric care îndeplineşte toate cerinţele de dilataţie, duritate, stabilitate şi rezistenţă la ozon.

Proprietăţi şi dimensiuni ale materialelor pentru aceste 

Tip de cauciuc CR60o 48ISO
Duritate shore A ± 5o 37ISO
Limită de rezistenţă la tracţiune ≥ 16 N/mm2 37ISO
Alungire la rupere ≥ 425 % 34-1ISO
Rezistenţă la rupere ≥ 10 N/mm2 815ISO
Set de comprimare ≤ 15 % 1431-1DIN
Rezistenţă la ozon Nivel „0”, fără crăpături EN 10025
Ranforsare cu oţel AlMgSi 0,5 F254 EN AW 6063
Rezistenţă la temperatură – 300 – +100 oC T66/EN 573

Rosturi  dilataţie gabricate de compania germana  GUMBA  tip rost dilatatie BJ şi rost dilatatie  BJR

Aceste rosturi dilatatie fabricate de compania  GUMBA sunt uşor de instalat.

Procedura de instalare include pregătirea unui pat de mortar, forarea de găuri pentru substanţele de fixare în poziţii pre-stabilite, utilizarea substanţelor chimice de fixare, poziţionarea şi fixarea pieselor BJ şi respectiv BJR inclusiv a barierei  de etanşare şi în final, tencuirea găurilor de instalareapoi turnarea tranzitiei.

Echipament necesar:

 • Rosturi dilatatie tip BJ sau BJR (lungime standard 1100 mm).
 • Accesorii (disponibile separat de la GUMBA)
 • Substanţe chimice de fixare inclusiv ancore, şaibe şi piuliţe
 • Şaibe BJ(R)
 • Bariera  de etanşare
 • Mortar epoxidic de reparare
 • Răşină epoxidică generală
 • Compus de etanşare elastomeric

Următoarele unelte sunt necesare:

 • Cheie dinamometrică
 • Compresor cu aer pentru curăţarea găurilor forate pentru fixare (de ex. Hilti Hit)
 • Tăietor beton / podea
 • Perie electrică de sârmă
 • Ciocan perforator
 • Polizor de beton
 • Paletă de mixare

Alte unelte şi echipamente folosite în general pe şantier.

 • (necesar doar la renovare)

Acest material este cu caracater informativ – Compania noastra isi rezerva dreptul de a nu publica intregul sistem propriu folosit pentru instalarea acestor rosturi dilatatie.

Centrul rostului de dilatatie  trebuie detectat. Suprafaţa de rulare trebuie tăiată pe ambele părţi ale direcţiei longitudinale a rostului pe întreaga sa lungime, cu distanţă egală de la rost pe ambele părţi. Lăţimea nişei de instalare create trebuie să fie mai mare decât lăţimea completă a elementului rosturi dilatatie tip  BJ(R) folosit . Materialul de suprafaţă între tăieri trebuie să fie spart pentru a se vedea betonul de dedesubt. Suprafaţa expusă de beton trebuie polizată pentru a elimina resturile de bitum şi pentru a nivela suprafaţa. Apoi, toate resturile de materiale trebuie curăţate cu peria sau aer comprimat, pentru a avea o suprafaţă curată şi uscată.

 • Răşina epoxidică va fi aplicată pe suprafaţa de beton ca agent de legare între beton şi mortar şi de asemenea ca strat de nivelare. Apoi trebuie pregătit stratul de mortar. Nivelurile drumului terminat şi înălţimea BJ(R) şi membrana de etanşare trebuie să fie avute în vedere la aplicarea stratului de mortar. Cea mai bună metodă pentru acest lucru este folosirea de traverse de lemn pe durata instalării ca şine de ghidare în combinaţie cu o placă profilată folosită ca planşeu.
 • După ce mortarul s-a întărit, gările pentru fixările chimice trebuie făcute. Elementul pentru rosturi dilatatie tip BJ(R) poate fi folosit ca şablon pentru stabilirea găurilor. Îndepărtaţi elementul pentru rosturi dilatatie tip BJ(R) înainte de forare.
 • Găurile trebuie să fie curate, uscate şi fără praf. În acestea se pun capsulele de sticlă ale fixurilor chimice iar ancorele cu filet se bat cu ciocanul şi astfel mortarul cu uscare rapidă este activat. După ce fixarea chimică s-a uscat ancorele cu filet trebuie scurtate la lungimea specificată pentru a nu ieşi în afara elementului pentru rosturi dilatatie BJ(R). Atenţie: scurtarea după instalare este foarte dificilă.
 • bariera de vapori pentru etanşare, care este mai lată decât elementul rostului de dilatatie tip BJ(R), trebuie plasată pe patul de mortar. Marginile membranei trebuie să fie în linie cu marginile BJ(R) prin crearea unui orificiu în centrul rostului. Fante mici trebuie tăiate în zona ancorelor cu filet.
 • Elementul pentru rosturi dilatatie BJ(R) este plasat în poziţia desemnată, astfel ca ancorele cu filet să fie accesibile în buloanele elementului de dilatatie  BJ(R). Rosturile de dilatatie tip BJ(R) este fixat cu o şaibă specială, o şaibă normală şi o piuliţă. Cheia dinamometrică este folosită pentru a-l fileta. Primul element de rost  trebuie instalat la capăt la nivelul cel mai mic al rostului. Următorul element pentru rosturi dilatatie BJ(R) este presat peste cel fixat pentru a închide conexiunea longitudinală de lamba şi uluc înainte de a fi şi el fixat.
 • În general cel puţin doua elemente pentru rosturi dilatatie BJ(R) trebuie tăiate, deoarece lungimea rostului este rareori multiplă lungimii unui singur element. Acest lucru poate fi făcut cu aceleaşi unelte care au fost utilizate pentru a tăia suprafaţa, trebuie doar avut în vedere ca elastomerului elementelor BJ(R) să nu se înfierbânte. Compusul de etanşare elastomeric va fi aplicat pe marginile tăiate al elementului rostului de dilatatie. Apoi elementele BJ(R) sunt poziţionate în aşa fel ca un capăt să intre în ulucul şi respectiv lamba elementului BJ(R) instalat iar capetele tăiate ale elementelor BJ(R) sunt unite mutându-le în jos până când stau bine şi pot fi fixate.
 • După perioada de uscare de cel puţin 4 ore trebuie verificate fixurile şi dacă este necesar să fie strânse din nou cu o cheie dinamometrică. Apoi, găurile elementelor rostului de dilatatie  BJ(R) trebuie curăţate şi umplute cu compus epoxidic de umplere. Golul dintre drum şi marginile BJ(R) trebuie etanşate cu compus elastomeric de etanşare şi nivelat.

 

Dispozitivele pentru rosturi dilatatie  tip BJ30 sunt create pentru acoperirea rosturilor la poduri, podete, pasarele, rampe pentrutranslatii longitudinale de la 20 pana la 40 mm.

Corpul dispozitivului pentru rosturi dilatatie  este compus din neopren de mare durabilitate armat cu otel si este creat pentru a absorbi miscarile care apar datorita diferentelor de temperatura, deformare si contractie ale structurii. Acestea au ca rol sa asigure impermeabilizarea si hidroizolarea rostului de dilatatie , precum si continuitatea caii de rulare.

Montarea dispozitivelor pentru rosturi dilatatie tip BJ30 presupune executia urmatoarelor etape tehnologice:

 • Decopertarea si pregatirea casetei de montare a dispozitivului pentru rostui dilatatie
 • Pregatirea stratului suport pentru rosturi dilatatie
 • Trasarea si realizarea gaurilor pentru montarea dispozitivului pentru rosturi dilatatie
 • Montarea dispozitivelor pentru rosturi dilatatie (sistem tije filetata+piulita+saiba plata+saiba grover)
 • Etansarea gaurilor bulon si aplicarea tranzitiei pentru dispozitivele pentru rosturi dilatatie

Toate materialele folosite la montarea dispozitivelor  pentru rosturi dilatatie sunt agrementate si detin certificate de conformitate.

Garantia acordata atat pentru dispozitivele pentru rosturi dilatatie tip BJ30, cat si pentru lucrarile de montare este de 10 ani, conform Agrement tehnic .

În contrast cu tipul BJ, rosturile BJR are o suprafaţă elastomerică cu găurele. Sub această suprafaţă se află plăcile de oţel pentru armare vulcanizate în coprul elastomeric. Designul şi capacităţile de încărcare sunt la fel ca la tipul de rosturi dilatatie GUMBA BJ.

Secţiuni

Acest tip  de rosturi are un profil de aluminiu cu nervuri rezistent la uzură care protejează corpul elastomeric de abraziunea cauzată de trafic. Profilele de oţel care sunt vulcanizate în corpul elastomeric garantează stabilitatea rostului de dilataţie peste 10 ani..

Solicita oferta