facebookpixel

Profile dilatare  

Ce sunt rosturile de dilatatie ?

In elementele structurale ale unei constructii, din diferite motive, apar tensiuni interne.  Iar uneori marimea acestor tensiuni creste prea mult pentru a fi ignorata. Motivele aparitiei acestor tensiuni interne sunt: dilatarea sau contractia, tasari diferite ale solului, miscari datorita cutremurelor, incarcarile datorate vanturilor, incalzirea sau racirea datorita anotimpurilor etc.

Pentru a preveni si controla efectele acestor tensiuni asupra constructiilor, o solutie este de a imparti constructia in corpuri. Prin urmare fiecare corp de constructie va trebui sa suporte doar tensiunile sale interne si greutatea sa proprie.Scopul folosirii de rosturi de dilatare intr-o constructie este de a absorbi dilatarile produse de caldura si de a rezista la miscarile ce apar pe durata cutremurelor, la miscarile datorita tasarii solului si pentru a pune alaturi diferite materiale de constructie.Latimea rostului de dilatare trebuie sa fie stabilita de inginerul proiectant de structuri functie de incarcarile statice si de analizele dinamice ale constructiei.

Tinand cont de aceste calcule inginerul stabileste incarcarea asteptata si poate calcula latimea necesara pentru a absorbi deplasarile.Pe de alta parte exista multe reguli fundamentale referitor la folosirea de rosturi de dilatare. De exemplu, daca constructiile alaturate au inaltimi diferite, corpurile de cladire trebuie separate unul de altul printr-un rost de dilatare. Aceasta folosire asigura ca corpurile de constructie vor rezista la tasari independente si nu se vor afecta unul pe altul cu tensiuni structurale suplimentare. Acest lucru simplifica si calculul structurii de rezistenta. O alta regula principala in ceea ce priveste rosturile de dilatare este ca daca lungimea totala a structurii depaseste o anumita valoare, marime ce se gaseste in normativele de constructii, atunci trebuie folosite rosturi de dilatare pentru a imparti cladirile mici in parti mai mici.
Regasim altfel profile de dilatatie pentru pardoseli , profile dilatare pentru pereti , profile dilatatie pentru rosturi in acoperisuri , fatade si tavane.

Vezi gama noastra de profile pentru tratarea rosturilor de dilatatie accesand: https://www.hidroplasto.ro/profile-si-sisteme-de-dilatatie/