facebookpixel

Fabrica: Pacea nr.26, 710010, Botosani, Romania

Aparate reazem speciale

Suporţii de deformare sunt suporţi elastomerici. La cerere, pot fi echipaţi cu structuri de limitare.

Caracteristicile materiale specifice ale elastomerului permit rotaţia şi translaţia până la un anumit grad prin deformare. Datorită acestei caracteristici a materialului structurile costisitoare cu plăci glisante de oţel inoxidabil în combinaţie cu PTFE nu mai sunt deseori necesare, ceea ce reprezintă un mare avantaj în comparaţie cu alte tipuri de suporţi. Designul poate fi modificat la un suport de deformare de alunecare (vezi pagina 36) dacă deplasarea admisă a suportului elastomeric în sine nu este de-ajuns pentru aplicaţia reală.

Alt aspect pozitiv este acela că este un tip de suport uşor de întreţinut. Fără componentele de alunecare chiar nici nu necesită întreţinere. În contrast cu alte tipuri de suporţi componenta care preia sarcina verticală este vizibilă clar pentru inspecţie.  Suporţii elastomerici sunt folosiţi cu succes de zeci de ani şi si-au dovedit durabilitatea. Totuşi dacă este neapărat nevoie să se înlocuiască un suport, acest lucru se face prin ridicarea suprastructurii. Suporţii noştri sunt construiţi pentru a permite înlocuirea suportului elastomeric sau a pieselor supuse uzurii prin ridicarea suprastructurii cu 10 mm.

Fiecare suport de deformare este fabricat individual de la caz la caz. În general o gamă de diferite dimensiuni şi compoziţii pe straturi sunt adecvate pentru sarcinile propuse. Ca urmare putem crea designul fiecărei structuri a suportului foarte flexibilă în conformitate cu cerinţele specifice.

Suporţii elastomerici întăriţi sunt fabricaţi dintr-un amestec special de cauciuc şi sunt echipaţi cu foaie de oţel armată  în timpul procesului de fabricaţie, aşa numita vulcanizare. Foiţele de oţel asigură rigiditatea necesară. Suporţii elastomerici întăriţi se remarcă prin mentenanţă scăzută şi durabilitate. Pe lângă asta, unele tipuri pot fi folosite în anumite condiţii fără structură suplimentară de oţel (de limitare).

Partea elastomerică a suportului este elastic deformabilă. Gradul de deformare în direcţie verticală (deflecţie) sub sarcină permanentă este calculabilă şi rămâne constantă. Influenţele sarcinilor dinamice sunt în general mici şi deflecţiile temporare suplimentare cauzate de sarcinile dinamice sunt mici şi nu vor cauza probleme pentru majoritatea structurilor.

Există tipuri diferite de suporţi elastomerici întăriţi. Diversele tipuri sunt definite în EN 1337-3. Tipurile cele mai uzuale sunt descrise mai jos.

Tipul B (1) – suport întărit, acoperit complet cu elastomer şi care conţine cel puţin două plăci armate de oţel. Sarcina permanentă trebuie să fie suficientă pentru prevenirea alunecării.

Tipul B/C (1/2) – suport întărit cu o placă externă de oţel pe una din suprafeţe. Foia de oţel permite folosirea oricăror metode pentru protejarea alunecării. Cum ar fi dibluri, tije cu filet, şuruburi, etc. Protecţia contra alunecării prezentă doar pe o parte permite instalarea facilă a suportului şi înlocuirea. Protecţia contra alunecării este necesară în cazul unei presiuni mai mică decât presiunea minimă a suportului. Tipul B/C poate fi instalat dacă construcţia este asigurată în poziţia sa, de ex., printr-un suport care este fixat în toate direcţiile sau transversal. Acest tip de suport a fost întotdeauna folosit la podurile de cale ferată din Germania, indiferent de situaţia reală de sarcină.

O aplicaţie suplimentară pentru acest tip de suport este utilizarea ca tampon ancorat de ex., pentru clădiri.

Tipul C (2) – suport întărit, ambele suprafeţe ale suportului sunt formate din plăci de oţel pentru a proteja contra alunecării. Înlocuirea suporţilor de acest tip este dificilă de făcut fără măsuri suplimentare. Ca suport de plutire acest tip poate, în funcţie de rigiditate, transfera sarcinile orizontale (ruperi etc.) Un exemplu de înlocuire de suport tipul C (2) este prezentat mai jos.

Tipul C (5) – suport întărit, ambele suprafeţe ale suportului sunt protejate contra alunecării de plăci de oţel profilată. (de ex. caneluri, plăci de oţel rezistente la alunecare). Totuşi din cauza faptului că sarcinile necesare nu pot fi definite cu exactitate trebuie folosit doar la structuri cu sarcini minore sau pentru construcţii de clădiri. Din cauza suprafeţelor profilate nu poate fi dotat cu structuri de limitare.

Alegerea unui suport elastomeric tip B(1) conform tabelelor de pre-dimensionare necesită o presiune minimă de 3 N/mm2 sau 5 N/mm, raportat la aria desfăşurată a suportului.

În standarde şi reglementări nu este specificat când trebuie folosit un suport cu o faţă sau cu două feţe. Pentru utilizarea unui suport de tip C (5) recomandăm o presiune minimă de 1 N/mm2. Cerinţele de deviaţie ale Autorităţii de Căi Ferate din Germania trebuie avute în vedere.

Suporţii elastomerici fabricaţi din cauciuc cu cloropren sunt puţin inflamabili. Focul se stinge de la sine după ce flacăra a fost stinsă.

Analiza suporţilor elastomerici pentru aplicaţia propusă conform EN 1337-3 diferă de cerinţele fundamentale ale vechiului DIN 4141, unde valorile maxime de încărcare, deplasare şi rotaţie pot fi folosite. Din cauza complexităţii, numărul de cerinţe şi valorile de design lipsă pentru diferite sarcini nu mai este posibil să oferim proiectantului tabele corecte, binecunoscute.

Totuşi, catalogul include tabele de suporţi elastomerici întăriţi care sunt standardizaşi de GUMBA. Tabele de pre-dimensionare permit o estimare a dimensiunilor suportului. Datele prezentate sunt valori caracteristice pentru starea limită de serviciu (SLS). Pentru o analiză mai detaliată oferim un program pe pagina noastră de internet www.hidroplasto.ro , instrucţiunile de utilizare fiind incluse. Acesta permite un design idela de suport deoarece programul utilizează o gamă de peste 3000 de suporţi. În cadrul selecţiei se găsesc suporţii standard GUMBA (conform vechiului DIN 4141), dar şi cei cu mărimi standard conform EN 1337-3.

În comparaţie cu analiza conform EN 1337-3, datele din tabel (paginile 18 – 23) pentru suport cu mărimile 300 x 400 mm oferă un rezultat destul de asemănător în absenţa rotaţiilor mari. Pentru suporţi mai mici limitele conform EN 1337 – pot fi depăşite la o combinaţie de valori maxime pentru deplasare şi încărcare verticală, în timp ce îşi păstrează capacităţi pentru suporţi cu dimensiuni mai mari.

Toate valorile sunt pentru starea limită de service (SLS)

Suportii de ansamblare sunt suporti folositi pentru centrarea sarcinilor si realizarea paralelismului. Suportii de asamblare sunt formati din placi metalice in interiorul carora se montreaza aparatele de reazem din neopren.
Suportii de asamblare cu placi metalice de asezare au dimensiuni variabile in functie de marimea aparatului de reazem din neopren, si sunt concepute pentru pentru tipul de aparat de reazem si modulin care acesta este folosit.

Tipuri de placi metalicpentru suporti de asamblare:
Placi metalice libere pentru suporti de asamblare
– Sunt folosite pentru aparate de reazem cu miscari multidirectionale.
Placi metalice cu blocare pe directie longitudinala sau transversala
– Sunt folosite pentru aparate de reazem cu miscare unidirectioanala.
Placi metalice cu blocatori pentru suporti de asamblare
-Sunt folosite pentru aparatele de reazem fixe.
Placile metalice cu asezare libera
– Sunt asezate pe un pat de rasina epoxidica sau pe un mortar special care le asigura planeitatea
Placi metalice cu posibilitati de ancorare
– Placile metalice sunt ancorate in locasul prevazut, pe pila sau culee la partea inferioara si in grinda la partea superioara. Aparatele de reazem din neopren nu pot fi montate fara a fi fixate in acesti suporti metalici.

Solicita oferta
Produse speciale pentru constructii

Cu o experienta de peste 16 ani oferim cele mai bune solutii si produse in domeniul constructiilor civile , industriale , hidrotehnice si de infrastructura. Punem la dispozitia proiectantilor si arhitectilor intreaga gama de detalii CAD ale produselor noastre inclusiv domeniile de aplicare , studii de caz si alte informatii necesare

hidroplasto-81