3 Pacea nr.26, 710011, Botosani
Rom√Ęnia
+40 747 683 762
+40 231 522 525
office@hidroplasto.ro
vanzari@hidroplasto.ro

Aparate reazem

Aparate reazem neopren ale podurilor

Aparate reazem din neopren sunt elemente care asigura transmiterea solicitarilor de orice natura de la suprastructura la infrastructura. Aceste Aparate reazem din neopren trebuie astfel alcatuite incat sa permita miscarile de translatie si rotatie a suprastructurii in anumite limite, fara a crea solicitari neprevazute in vreunul din elementele podului.
Aparate reazem din neopren sunt formate din straturi succesive de neopren si frete, vulcanizate intr-o matrita in conditii de temperatura si presiune ridicata.
Aparate¬†reazem¬†din¬†neopren¬†sunt ¬†pentru¬†poduri¬†de cale ferata si sosea, alcatuite din cauciuc policloroprenic (Neopren) sau cauciuc natural fretate cu table de otel (frete) sunt¬†pentru¬†reactiuni cuprinse √ģntre 200 KN si 5000 KN.
Variatia de temperatura luata in consideratie¬†pentru¬†calculul unor asemenea¬†aparate¬†reazem¬†din¬†neopren¬†¬†este cuprinsa intre -35¬įC si +50¬įC. In limita capacitatii portante si de deplasare, aceste¬†aparate¬†reazem¬†din¬†neopren¬†se pot folosi si la rezemarea altor lucrari industriale.

 

Stabilirea dimensiunilor se face luandu-se in considerare incarcarile verticale si orizontale, deformatiile liniare, rotirile, astfel incat aparatele reazem din neopren sa indeplineasca conditiile de rezistenta si stabilitate.
Grosimea straturilor intermediare de neopren va fi de 8.12 mm recomandandu-se grosimea minima. Armaturile acestor aparate reazem din neopren se executa din table de OL37 cu grosimi cuprinse intre 2 mm si 4 mm in functie de marimea acestor aparate reazem.
Caracteristicile fizice si mecanice ale amestecului din neopren trebuie sa corespunda conditiilor prevazute in tabelul de mai jos:

Caracteristici aparate reazem din neopren Conditii de admisibilitate
Duritate (grade Shore A) 60 ¬Ī 5
Rezistenta minima la rupere prin √ģntindere (N/mm2) 12
Alungire minima relativa la rupere (%) 400
Deformatie maxima remanenta la compresiune (%) 10
Rezistenta la √ģmbatr√Ęnire accelerata :-¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† pierderea maxima din rezistenta de rupere (%)-¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† scaderea maxima a alungirii la rupere (%)-¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† cresterea maxima a duritatii(grade Shore A) 153010
Variatia caracteristicilor fizice si mecanice dupa imersiune √ģn ulei nr.1:-¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† duritate (grade Shore A)-¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† rezistenta maxima la rupere (%)-¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† alungire maxima¬† la rupere (%) ¬Ī5-15-15
Temperatura limita de nefragilitate -35
Rezistenta la ozon Dupa 100 ore sa nu prezinte fisuri
Aderenta minima a cauciucului la metal c√Ęnd este asamblat √ģntre doua placi¬†metalice paralele (N/mm2) 1.7

Aparate¬†reazem¬†din¬†neopren¬†sau lagarul cu recipient este un tip verificat de lagar¬†pentru¬†poduri, folosit de o perioada lunga de timp in constructia¬†podurilor din intreaga lume. Datorita combinatiei de suport / atenuator de cauciuc neconsolidat (cauciuc natural), capsulat in corp de otel (recipient) este posibil transferul greutatilor verticale avansate spre o zona mica. Marimea constructiei ¬†acestor¬†aparate¬†reazem/ lagar cu recipient depinde de presiunea permisa in cauciuc si in primul r√Ęnd, de presiunea permisa in beton.
Lagarele cu recipient Gumba au diferite marimi si sunt fabricate conform cererilor EN 1337-5 si EN 1337-2. Toate lagarele cu recipient Gumba sunt certificat CE.

Cum functioneaza lagarele cu recipient (aparate reazem) Gumba
Suportul de cauciuc din recipientul de otel al lagarului este incompresibil si la presiuni ridicate suportul se comporta ca un lichid. Capacitatea sa de deformare permite √ģnclinarea/ rabatarea in jurul axelor sale.
Sistemul nostru de etansare de 3 tipuri previne intrarea prafului si a umiditatii si, de asemenea scurgerea cauciucului aflat sub presiune. Acest sistem consta in:
‚Äď garnitura din alama ‚Äď ea este localizata intre recipient si √ģnvelisul recipientului si retine cauciucul √ģnauntrul recipientului c√Ęnd este sub presiune.
‚Äď garnitura sintetica speciala ‚Äď ea este plasata deasupra garniturii de alama si ofera o protectie in plus √ģmpotriva umiditatii. Este o √ģmbunatatire semnificativa in comparatie cu alte lagare cu recipient, av√Ęnd in vedere faptul ca suprafetele interne ale lagarelor cu recipient nu au nici o protectie √ģmpotriva coroziunii.
‚Äď garnitura cutata externa ‚Äď ea previne intrarea prafului si a apei pulverizate.
Tipurile diferite de lagare cu recipient (miscare multi-directionala, uni-directionala si fixa) sunt determinate de constructia √ģnvelisului rezervorului. Duplicatul mobil este fabricat din disc PTFE cu rezervoare de lubrifiere si o suprafata de alunecare din otel inoxidabil lepuit 1.4404 (otel inoxidabil austenitic C?0,03%, Cr=16,5√∑18,5%, Ni=11√∑14%, Mo=2√∑2,5%). Dimensiunile si amplasarea perechilor mobile sunt conform cerintelor EN 1337-2.
Lagarele cu recipient nu sunt de obicei fixate cu partile de constructie din preajma intrucat greutatea minima este in majoritatea cazurilor suficient de inalta pentru a le mentine in pozitie. Fixarea se poate realiza prin adaugarea asaziselor placi de ancorare, daca actuala greutate necesita fixare.
Dimensiunile rulmentilor standard permit placilor de ancorare sa nu necesite efecte simultane ale fortelor vericale si orizontale.

Tipuri standard de lagare cu recipient de alunecare:

Aparate¬†reazem¬†din¬†neopren TGa ‚Äď lagare de alunecare multidirectionala
TGe ‚Äď lagare de alunecare unidirectionala
TF ‚Äď lagare¬† fixe
Greutate maxima max.Nz,d =1000-12000 kN max.Nz,d =1000-12000 kN max.Nz,d =1000-12000 kN
Greutate minima min.Nz,d =0,4 x max. Nz,d min.Nz,d =0,4 x max. Nz,d min.Nz,d =0,4 x max. Nz,d
Forta orizontala ‚Äď Vy,d= 0,1 x Nz,d Vy,d= 0,1 x Nz,d
Deplasare longitudinal¬†: ¬Ī 50 mmpana la ¬Ī 100 mmtransversal¬†: ¬Ī 20 mm longitudinal = ¬Ī50 mmsi: ¬Ī 100 mm
Unghi de rotatie 0,01 rad 0,01 rad 0,01 rad
Presiune asupra betonului min. calitate betonC30/37 min. calitate betonC30/37 min. calitate betonC30/37

Aparate reazem din neopren sau lagarele sferice sunt rulmenti cu punct de inclinare fabricati din otel. Conceptul lor unic permite transferul fortelor verticale, deplasarea / impingerea miscarii si rotatiei longitudinale si transversale. Adaugand rigle conductoare de reglaj este posibila de asemenea si sustinerea fortelor orizontale.
Lagarele sferice (rulmentii sferici) ELA- Bruckenlager sunt fabricati si au dimensiuni conform standardelor EN 1337-7 si EN 1337-2. Toti rulmentii ELA- Bruckenlager poarta marca CE.

Cum functioneaza aceste aparate reazem din neopren sau lagarele sferice
Aparate reazem din neopren sau lagarul sferic (rulmentul sferic) consta intr-o calota plata, dura, convexa, cromata dur, amplasata intr-o calota suport concava fabricata din otel ce contine un disc PTFE cu rezervoare de lubrifiere. Aceasta permite rabatarea/ inclinarea in toate directiile. Alt disc PTFE cu rezervoare de lubrifiere este amplasat in partea de sus a calotei. Duplicatul este o placuta de alunecare fabricata din otel inoxidabil lepuit 1.4404 (otel inoxidabil austenitic C?0,03%, Cr=16,5÷18,5%, Ni=11÷14%, Mo=2÷2,5%) si rezistent la efortul de forfecare al altei placute de otel din partea de sus a calotei. Dimensiunile si amplasarea perechilor mobile sunt conform cerintelor EN 1337-2.
Pentru a preveni intrarea prafului si a umiditatii se foloseste o aparatoare, in locul aplicarii.Aparate reazem sau  lagarele sferice cu miscari multi-directionale si uni-directionale sunt prevazute cu o scara de vizualizare a miscarii. Aparate reazem (Lagarele sferice) nu sunt de obicei fixati cu partile de constructie din preajma intrucat greutatea minima este in majoritatea cazurilor suficient de inalta pentru a le mentine in pozitie. Fixarea se poate realiza prin adaugarea asa ziselor placi de ancorare, daca actuala greutate necesita fixare. Dimensiunile lagarelor sferice standard permit placilor de ancorare sa nu necesite efecte simultane ale fortelor vericale si orizontale.

Tipuri standard de lagare sferice de alunecare:

Aparate¬†reazem KGa ‚Ästlagare sferice¬†de alunecare multidirectionala
KGI/KGq ‚Ästlagare sferice¬†de alunecare uni-directionala
Kf ‚Ästlagare sferice¬†fixe
Greutate maxima max.Nz,d =1000-20000 kN max.Nz,d =1000-20000 kN max.Nz,d =1000-20000 kN
Greutate minima min.Nz,d =0,4 x max. Nz,d min.Nz,d =0,4 x max. Nz,d min.Nz,d =0,4 x max. Nz,d
Forta orizontala ‚Äď KGI: Hx,d= 0,1 x Nz,dKGq¬†: Hy,d= 0,1 x Nz,d Hxy,d= 0,1 x Nz,d
Deplasare longitudinal¬†: ¬Ī 50 mmpana la ¬Ī 150 mmtransversal¬†: ¬Ī 20 mm KGI: Vy,d= ¬Ī20 mmKGq: Vx,d= ¬Ī50 mmpana la: ¬Ī 150 mm
Unghi de rotatie 0,01 rad 0,01 rad 0,01 rad
Presiune asupra betonului min. calitate betonC30/37 min. calitate betonC30/37 min. calitate betonC30/37

Suportii¬†elastomerici intariti sunt fabricati dintr-un amestec special de cauciuc si sunt echipati cu foaie de otel armata¬† √ģn timpul procesului de fabricatie, asa numita vulcanizare. Foitele de otel asigura rigiditatea necesara. Suportii¬†elastomerici intariti se remarca prin mentenanta scazuta si durabilitate. Pe l√Ęnga asta, unele tipuri de suporti¬†elastomerici pot fi folosite √ģn anumite conditii fara structura suplimentara de otel (de limitare).

Partea¬†elastomerica a suportului este elastic deformabila. Gradul de deformare √ģn directie verticala (deflectie) sub sarcina permanenta este calculabila si ram√Ęne constanta. Influentele sarcinilor dinamice sunt √ģn general mici si deflectiile temporare suplimentare cauzate de sarcinile dinamice sunt mici si nu vor cauza probleme¬†pentru¬†majoritatea structurilor.

Exista tipuri diferite de suporti¬†elastomerici intariti. Diversele tipuri sunt definite √ģn EN 1337-3. Tipurile cele mai uzuale sunt:

Suportul¬†elastomeric de tip B (1) ‚Äď suport¬†elastomeric intarit, acoperit complet cu¬†elastomer¬†si care contine cel putin doua placi armate de otel. Sarcina permanenta trebuie sa fie suficienta¬†pentru¬†prevenirea alunecarii.

Suportul¬†elastomeric de tip B/C (1/2) ‚Äď suport¬†elastomeric intarit cu o placa externa de otel pe una din suprafete. Foia de otel permite folosirea oricaror metode¬†pentru¬†protejarea alunecarii, cum ar fi dibluri, tije cu filet, suruburi, etc. Protectia contra alunecarii prezenta doar pe o parte permite instalarea facila a suportului si √ģnlocuirea. Protectia contra alunecarii este necesara √ģn cazul unei presiuni mai mica dec√Ęt presiunea minima a suportului. Tipul de suport¬†elastomeric intarit B/C poate fi instalat daca constructia este asigurata √ģn pozitia sa, de ex., printr-un suport care este fixat √ģn toate directiile sau transversal.

Acest tip de suport¬†elastomeric intarit a fost √ģntotdeauna folosit la¬†podurile de cale ferata din Germania, indiferent de situatia reala de sarcina. O aplicatie suplimentara¬†pentru¬†acest tip de suport este utilizarea ca tampon ancorat de ex.,¬†pentru¬†cladiri.

Suportul¬†elastomeric de tip C (2) ‚Äď suport¬†elastomeric intarit, ambele suprafete ale suportului sunt formate din placi de otel¬†pentru¬†a proteja contra alunecarii. √énlocuirea suportilor¬†elastomerici intariti de acest tip este dificila de facut fara masuri suplimentare. Ca suport de plutire acest tip poate, √ģn functie de rigiditate, transfera sarcinile orizontale (ruperi etc.)

Suportul¬†elastomeric de tip C (5) ‚Äď suport¬†elastomeric intarit, ambele suprafete ale suportului sunt protejate contra alunecarii de placi de otel profilata. (de ex. caneluri, placi de otel rezistente la alunecare). Totusi din cauza faptului ca sarcinile necesare nu pot fi definite cu exactitate trebuie folosit doar la structuri cu sarcini minore sau¬†pentru¬†constructii de cladiri. Din cauza suprafetelor profilate nu poate fi dotat cu structuri de limitare.

Comportament la incendiu
Suportii elastomerici intariti fabricati din cauciuc cu cloropren sunt putin inflamabili. Focul se stinge de la sine dupa ce flacara a fost stinsa.

Structurile de limitare sunt componente din otel care √ģncercuiesc suportii¬†elastomerici intariti. Acestea transmit √ģncarcarea orizontala de la suprastructura la substructura.

Printre sarcinile orizontale care apar √ģn mod curent se fala v√Ęntul, fortele de resetare de la translatie, ruperea, frictiunea si fortele centrifugale la¬†podurile ferate curbate.

În functie de tipul de limitare, opritoarele de pe placa suportului de sus si de jos pot transmite sarcini particulare cum ar fi:

Fx = forta longitudinalla (kN)
Fy = fortele transversale (kN)

Vx= deplasare an directia x (mm)
Vy = delasare √ģn directia y (mm)

Nota: √én aplicatia practica ‚Äěx‚ÄĚ este √ģntotdeauna directia principala (directia longitudinala) a¬†podurilor.

Structurile de limitare¬†pentru¬†poduri¬†sunt √ģmpartite √ģn grupa I si grupa II. Cele din grupa I (cu pereche glisanta¬† ‚Äď otel / otel) sunt fabricate¬†pentru¬†deplasare ? 50 mm (SLS) sau¬†poduri¬†de cai ferate cu o lungime prelungita de ? 25 m. Structurile de limitare¬†pentru¬†poduri¬†din grupa II (cu pereche glisanta¬† ‚Äď otel inoxidabil / material de glisare) sunt aplicabile¬†pentru¬†structuri unde grupa I nu poate fi folosita.

Dimensionarea structurilor de limitare¬†pentru¬†poduri¬†se bazeaza pe valorile structurale disponibile. Structurile de limitare sunt adaptate la amplasamentul structural (conditii de santier, √ģnaltimea instalatilor, etc.)

Suporti elastomerici intariti cu structuri de limitare cei mai uzuali:

Structuri de limitare fixate longitudinal
‚Äď suportul este fixat √ģn directia de constructie longitudinala. Fortele √ģn aceasta directie sunt transmise.

Structuri de limitarefixate transversal
‚Äď suportul este fixat √ģn directia de constructie transversala. Fortele √ģn aceasta directie sunt transmise.

Structuri de limitarefixate √ģn toate directiile
‚Äď suportul este fixat √ģn directiile de constructie longitudinala si transversala. Fortele √ģn aceste directii sunt transmise.

Pentru¬†alegerea planului suportului, adica, tipul si pozitia structurilor de limitare, trebuie avut √ģn vedere faptul ca¬†podul sau structura ca √ģntreg trebuie sa fie capabila sa se dilate fara limitare.

Conectarea suprastructurii si substructurii pot poate fi facuta √ģn diverse moduri. Tipul de structura de limitare este irelevant¬†pentru¬†metoda de conectare.

Sarcinile verticale combinate si fortele orizontale pot fi transmise cu structuri de limitare. Cand fortele orizontale sunt mari, deseori este mult mai economic sa se directioneze fortele orizontale in substructura cu ajutorul suportilor cu incarcare orizontala si suportilor de directionare.
Suportii de incarcare orizontala transmit fortele longitudinale si/sau transversale. Suportii de ghidare permit atat suporti de incarcare orizontala pe o axa cat si deplasare orizontala pe cealalta axa. in plus, deplasarile verticale pot fi optional absorbite de ambii suporti pentruindeplini cerintele structurale specifice.
Un avantaj substantial este acela ca suportii cu incarcare orizontala absorb fortele orizontale chiar si in conditii de sarcina in schimbare, eliminand astfel alte metode structurale suplimentare (stabilizarea pozitiei cu pene etc.).
Suportii de incarcare orizontala si suportii de directionare sunt fabricati conform EN 1337-8.

Limitele suportilor elastomerici cu privire la abilitatea de a suporta deplasari orizontale mari rare sau unice poate fi imbunatatita prin utilizarea unui suport reglabil. Suportul reglabil este un suport elastomeric dotat cu un dispozitiv suplimentar de reglare.
Cu ajutorul dispozitivului de reglare, suportul elastomeric poate fi mutat in directia orizontala fara ridicarea suprastructurii. Deplasarile de constructie rare sau unice (modificarea punctului fix, deformarea sau contractia betonului, modificari la fundatie) sunt astfel transferabile cu suporti elastomerici josi. Suportul elastomeric doar transfera deplasarile si rotatiile de scurta si lunga durata (vant, trafic, fluctuatii de temperatura, deformare si contractie).
Separarea sarcinilor poate reduce inaltimea suportului drastic si in unele conditii nefavorabile suportul reglabil poate fi singura solutie posibila din punct de vedere economic sau tehnic.
Practic reglarea suportului are loc inainte de a permite traficul pe structura. Pre-reglarea suportului (avand in vedere temperatura curenta reala a constructiei) se face in conformitate cu deplasarile reziduale asteptate.
In timp (dupa luni de zile), are loc deformarea suportului  reglabioll a pozitia initiala, iar suportul permite deplasari de scurta durata si sezoniere precum si rotatii.
Suportii de deformare reglabili extind performanta limitata a suportilor elastomerici in ce ea ce priveste absorbtia miscarilor orizontale nerecurente, sau mai rara, recurente.
Efectele datorate deplasarii, strangerii, temperaturii, produc miscari nerecurente care duc adesea la suporti elastometri excesiv de inalti si, implicit, la forte de refacere foarte mari. Suportii reglabili permit suportului elastomeric sa fie deplasat pe locul initial (pozitia zero sau mai jos, fara ca structura sa fie ridicata, chiar sub incarcaturi active.

Suportii forte de tensionare permit absorbtia fortelor de tensionare si, daca este cazul, a miscarilor orizontale, dar nu pot absorbi incarcaturi verticale. Daca este cazul, suportii forte de tensionare trebuiesc instalati pe langa suporti de compresie, deoarece acestia sunt suporti cu un potential structural larg.

Suportii de ansamblare sunt suporti folositi pentru centrarea sarcinilor si realizarea paralelismului. Suportii de asamblare sunt formati din placi metalice in interiorul carora se montreaza aparatele de reazem din neopren.
Suportii de asamblare cu placi metalice de asezare au dimensiuni variabile in functie de marimea aparatului de reazem din neopren, si sunt concepute pentru pentru tipul de aparat de reazem si modulin care acesta este folosit.

Tipuri de placi metalice pentru suporti de asamblare:
Placi metalice libere pentru suporti de asamblare
‚Äď Sunt folosite¬†pentru¬†aparate¬†de¬†reazem¬†cu miscari multidirectionale.
Placi metalice cu blocare pe directie longitudinala sau transversala
‚Äď Sunt folosite¬†pentru¬†aparate¬†de¬†reazem¬†cu miscare unidirectioanala.
Placi metalice cu blocatori pentru suporti de asamblare
-Sunt folosite pentru aparatele de reazem fixe.
Placile metalice cu asezare libera
‚Äď Sunt asezate pe un pat de rasina epoxidica sau pe un mortar special care le asigura planeitatea
Placi metalice cu posibilitati de ancorare
‚Äď Placile¬†metalice sunt ancorate in locasul prevazut, pe pila sau culee la partea inferioara si in grinda la partea superioara.¬†Aparatele de¬†reazem¬†din¬†neopren¬†nu pot fi montate fara a fi fixate in acesti suporti¬†metalici.